tisdag 17 maj 2011

Vad stadsfamiljen väljer att göra en söndag

Jag föredrar att hitta på enkla saker med barnen, bekväm som jag är. Varken jag eller min man är sådana som ger oss ut en heldag i skidspåret med ungarna eller tar oss en svampplockarhelg med tältning och hela det kittet. Neh, vi är mer såna som tar med barnen till ett museum eller Skansen. Det ska vara nära till bekvämligheter om minstingen bajsat i blöjan och helst gå fort att ta sig hem när storebror inte orkar göra annat än att halvsova sittandes på pappas axlar. Man ska kunna ha med sig sitt monster till vagn och ändå komma fram överallt. Det ska finnas en latte att muta mamma med när hon börjar bli gnällig och varmkorv att köpa till pappa om han drabbas av akut blodsockerfall. Vi är helt enkelt lite smålata, bekväma storstadsmänniskor.

Här är vad vi har för oss en ledig dag:
Skansen. Gå gärna en vardag för att slippa den värsta trängseln.
Picknick i första bästa barnvänliga park. Det får gärna finnas djur. Våra favoriter är Kristallen i Solberga och Aspuddsparken. Numera även vackra Hågelby park, som slår de övriga med hästlängder.
Minigolf i Tanto. Underskattat. Före/efter picknickar man på gräsmattan, hånar joggare och spejar på båtar.
Trafikleken i redan nämnda Hågelbyparken – barnen kan köra små elbilar i en ministad. Bilarna går på 10-kronor och kör ca 4–5 minuter åt gången. Fantastiskt kul, tycker vår 4-åring. Rekommenderas!
Fjärilshuset i Haga. Ta med matsäck, för cafeterian tar överpriser.
Aquaria på Djurgårn. Med liten regnskog där man upplever ett oväder och ett stort akvarium med hajar som det finns en glasgång i. Passa på att vara där när hajarna matas. Uppskattades mest av storebror när han var 2–3 år. 
Gröna lund. Såklart. Åtminstone någon gång per år.
Mulle Meck-parken i Solna. Barnboksfiguren Mulle Meck har fått en egen lekpark i Järvastaden. Här kan du leka i gamla hus, åka rymdraket, cykla på gamla skrotcyklar och åka rutschkana. Parken är öppen för allmänheten dygnet runt och dessutom helt gratis.
Junibacken. Gå absolut inte hit en gråmulen helgdag. Välj en solig vardag istället, så får ni stället för er själva. 
Kosläpp på någon bondgård. Billigt och oväntat kul. Även (eller kanske mest för?) oss storstadsbor.
Stockholms stadsmuseum har en underbar lekhörna kallad "Torget" med en borg, en kiosk, flera stånd där barnen kan sälja leksaksfisk och -frukt, en eka, utklädningskläder, en pankomat med låtsaspengar osv. Väl värt ett besök. Barnen ville aldrig gå därifrån. Stort plus för 0:- inträde.
4H-gårdar med bl.a. ponnyridning och djurskötarkurser.
Barnvagnskonserter på Operan. För 190:- får du känna dig löjligt kulturell. Dessutom ingår schysst lunch. Dock viss posh-mama-varning.
Tom Tit, of course. Men det är satans dyrt.
SkyView på Globen. För barn och föräldrar som uppskattar höjder.
Siggesta gård på Värmdö. Gå Träsktrollens stig och fynda på loppis.

Trafikleken i Hågelby    foto: hellandglory.blogspot.se

3 kommentarer:

  1. Toppenbra tips för oss som snart flyttar till Stockholm!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Vad kul att ni gillade vårt torg!
    Hjärtligt välkomna tillbaka. Vi kan redan nu tipsa om en musikbarnteaterföreställning den 28 maj kl 14. Om du gillar oss på Facebook får du nya uppdateringar om saker som händer på museet för stora och små www.facebook.com/stadsmuseum

    Hälsningar Stockholms Stadsmuseum

    SvaraRadera
  3. Ooh, klart jag ska "gilla" via Facebook. Helena: just det, ni ska ju flytta hit! :) Se till att prenumerera på Barnistan.se's nyhetsbrev, då håller man sig hyfsat àjour med vad som händer.

    SvaraRadera