söndag 29 maj 2011

17 beprövade inredningstips för små utrymmen – eller konsten att stage:a en lägenhet

De flesta har i alla fall någon gång i sitt liv huserat på en minimal bostadsyta. Och gör man det, är man ofta beredd på att ta till alla möjliga knep för att få det pyttelilla utrymmet att verka åtminstone något luftigare. Här är mina tips:
  1. Speglar ger illusionen av ett större rum. Skjutdörrsgarderob med spegeldörrar kan vara ett bra alternativ. Även blanka ytor förstorar. Välj därför gärna vita, högblanka skåpsdörrar i det lilla köket.
  2. Vägghängd förvaring frigör golvyta. Se ut en vägg som du vill vika till förvaring och utnyttja hela den ytan, ända upp till tak. 
  3. Platsbyggd förvaring är det allra bästa – varför inte konstruera en hylla för att utnyttja utrymmet ovanför dörren? Eller kanske bygga en hög säng med dold förvaring under?
  4. Dold förvaring gör att plottret inte syns, rummet känns större och luftigare.
  5. Belys rummets hörn och väggar så att de inte göms i mörker. Försök att rikta ljuset uppåt för att skapa en känsla av rymd.
  6. Utnyttja dörren för förvaring, genom att t.ex hänga krokar där.
  7. Omönstrade väggar i ljusa färger förstorar. Allra bäst är att måla vitt.
  8. Satsa på få, multifunktionella möbler, som bäddsoffa eller soffbord med inbyggd förvaring. På så sätt behöver du inte lika många möbler.
  9. En minimalistisk inredningsstil är att föredra eftersom prylar, småkrafs och många intryck i form av olika färger, mönster och material förminskar rummet. Tänk "ljust och fräscht".
  10. Om du ska möblera med linjer, t.ex lägga golvplankor eller om du mot all förmodan vill tapetsera med en randig tapet, tänk på hur linjerna ska gå. Är rummet kort men har högt i tak väljer du horisontella linjer. Har du lågt i tak ska linjerna ligga lodrätt.
  11. Välj helst vita möbler, som smälter in bra med väggfärgen och skapar harmoni.
  12. Du bör begränsa antalet saker som fångar ögats intresse. Placera uppseendeväckande ting i grupp, för att undvika att rummet känns rörigt.
  13. Håll utrymmet städat.
  14. Vita golv är både snyggt och förstorar avsevärt. (Det är dock sjukt opraktiskt...)
  15. Gardiner förminskar i allmänhet fönstret. Vill du ändå ha gardiner, häng dem från taket och låt dem gå ända ner till golvet. Se till att hela gardinen hänger bredvid och inte för fönstret.
  16. Om du ska ha en matta, välj en stor matta, som täcker så mycket golvyta som möjligt. Det är lätt att vara dumsnål, de flesta har för små mattor i sina hem. 
  17. Genom att ta bort trösklar och dörrar samt inreda enhetligt vad gäller stil och färgval får man ett flöde genom rummen som gör att hela bostaden upplevs större och mer rymlig. 
    Här nedan några bilder på lägenheter där man framgångsfullt lyckats pimpa sin bostad innan försäljning...

    Ett bra exempel på platsbyggd möbleringslösning. Mycket vitt, vägghängd förvaring, spegel och en färgplatt som håller ihop.
    Enhetliga färger, väl tilltagen matta. Sängen smälter in i väggen genom sitt vita överkast. Inga gardiner. Hade taklampan varit vit hade känslan av rymd blivit ännu lite större.
    Samma golv i rummen. Enhetlig färgplaett. Inga trösklar. Få blickfång. Skjutdörrar.





    Vitt! Vita, högblanka garderobsdörrar. Inga gardiner. De få golvstående möbler som finns är placerade i grupp. Allt känns stort, ljust, fräscht och luftigt.

    3 kommentarer:

    1. Gillar verkligen loftsängen på första bilden. Och grönt är så fint i barnrum. /Gabbi

      SvaraRadera
    2. Jag heter Lisa, går tredje året på gymnasiet och skriver en uppsats om inredning. Tycker detta inlägget var jättebra och skulle gärna använda det till uppsatsen. Jag skulle gärna vilja veta ditt för- och efternamn eftersom jag annars inte kan använda text från inlägget. (reglerna för källanvisning är ganska uppstyrda)

      Tacksam för svar!

      Vill du inte skriva det här kan du skriva till min mejl lisa.hellstrom@hotmail.com

      SvaraRadera
    3. Toppenbra tips!!

      SvaraRadera