söndag 10 juli 2011

Vattkoppor eller höstblåsor?

Min stora kille har fått röda prickar på lår, rumpa och några få på fötterna. Tycker mig ha anat en röd prick vid munnen också, men det kan lika gärna vara något annat.

Han mår inte dåligt eller så men hypokondrikern i mig vill ändå sätta diagnos direkt – vad är det han har fått? Efter lite besinningslöst googlande har jag kommit fram till att det mest sannolikt är höstblåsor. Inte för att prickarna är speciellt vätskefyllda, men vattkoppor är det troligtvis inte eftersom han inte har en enda prick på mage eller rygg. Och det ser inte ut som svamp eller värmeutslag.



Vårdguiden om höstblåsor (enterovirus, hand-, fot- och munsjuka):
Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig bland barn upp till tio år. Vuxna kan få höstblåsor men det är ovanligt eftersom vi har antikroppar sedan tidigare. Blåsorna sitter i munnen, och ibland på händer och fötter. Sjukdomen är ofarlig och går över efter ungefär en vecka.

Symptom:
Blåsor bildas i mun och svalg och ibland runt munnen. Blåsorna kan också finnas på händer, fötter och på skinkorna och brukar sitta i en vecka. Blåsorna är rodnade och kan innehålla lite vätska. Sjukdomen kan ge feber, oftast under 40 grader.

Läs mer på Vårdguiden här

1 kommentar: