torsdag 20 januari 2011

Gör egna kanderade rosblad

Kanderade rosblad kan du enkelt fixa själv. Fantastiskt fina att ha som dekoration på t ex bröllopstårtan eller på desserter typ cupcakes, tårtor osv. Det går självklart bra att kandera andra blomblad än rosor, tänk bara på att välja obesprutade blommor.











 

Du behöver:
  • 1 äggvita
  • strösocker
  • nyutslagna rosor att plocka bladen från
  • tillgång till ugn, plåt och bakplåtspapper
  • ev mjuk pensel

Gör så här:
  1. Plocka kronbladen från rosorna.
  2. Vispa äggvitan hårt.
  3. Vänd bladen i äggvitan. Använd ev. pensel. Se till att rosbladet täcks helt och hållet med äggvita eftersom bladet annars kommer att få fula, bruna missfärgningar. Undvik också att få klumpar av äggvita på bladet. Det blir inte snyggt när det torkar.
  4. Medan rosbladet fortfarande är fuktigt, strö försiktigt över sockret på båda sidor.
  5. Lägg rosbladen med den buktande sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Ställ ugnen på 40 grader och sätt in plåten i mitten/nedre delen av ugnen, med ugnsluckan lite på glänt. Där låter du dem torka i minst ett par timmar.
  7. När du sedan ska förvara dina kanderade rosblad, stapla dem helst inte direkt på varandra utan lägg bakplåtspapper emellan. Om du förvarar bladen torrt och svalt så håller de upp till en månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar